close window

כתב הגנה לשון הרע - המדריך השלם לנתבע

הגישו כנגדך תביעה? קיבלת מכתב התראה לפני הגשת תביעת דיבה? כמה צעדים ראשונים לפני הגשת כתב הגנה לשון הרע:


כצעד ראשון, מומלץ לנשום עמוק ולנסות לראות את הדברים בפרופורציה הנכונה. חשוב לדעת: עצם העובדה שמישהו שלח מכתב התראה לפני הגשת תביעת לשון הרע, עוד לא אומר שתוגש תביע על הוצאת לשון הרע וגם אם תביעה תוגש, אין שום ערובה שהיא תתקבל בסופו של דבר.



משרד עורכי-הדין בן קרפל ושות', ממשרדי הבוטיק הידועים והמובילים בתחום דיני לשון הרע והגנת הפרטיות ומדורג בין המשרדים הידועים בדיני לשון הרע, במסגרת הדירוגים היוקרתיים Dun’s 100 ו - BDI. למשרד הצלחות מוכחות בניהול תביעות לשון הרע והגנת הפרטיות. בנוסף, עוסק המשרד בניהול משברים תקשורתיים מורכבים ובניהול סכסוכים שמקורם במרחב האינטרנטי. משרדנו מייצג תובעים ונתבעים בתביעות לשון הרע. 






למעשה, ישנם מקרים בהם אדם מגיש תביעת לשון הרע ובסופו של דבר נאלץ לשלם לנתבע כסף (!) ולמרות זאת, חשוב ביותר לפעול בצורה שקולה, עניינית ומדודה החל ברגע הראשון. מדוע? פשוט מאוד: לפי דין, להתנהגותך כנתבע לפי חוק איסור לשון הרע, יש השפעה על ההליך כולו. חד וחלק.

 
ההמלצה הטובה ביותר (והיא נכונה לכל סיטואציה משפטית), היא להיוועץ עם עורך דין לשון הרע בעל ניסיון עשיר בתחום, ולשמוע את דעתו (להרחבה בנושא קראו - עורך דין לשון הרע).


להלן מספר טיפים חשובים לנתבעים בתביעת לשון הרע -


1. כצעד ראשון, יש לבחון את הסיטואציה: 


האם הוגשה כנגדי תביעה? או שנמסרה לי התראה טרם הגשת תביעה: מי שאינו בקיא ברזי עולם המשפט עלול להתבלבל בין תביעה לבין מכתב התראה, וההבחנה חשובה ביותר. לו הוגשה כנגדך תביעה, אין לך ברירה אלא להגיש כתב הגנה לשון הרע בתוך 60 ימים (ברוב המקרים, אך ישנם מקרים בהם פרק הזמן קצר יותר).  אך אם בסך הכל קיבלת מכתב התראה, מבחינת החוק אין שום חובה להשיב; ואין כוונה להמליץ שלא להשיב, להיפך, אך חשוב להבין שלא מדובר בחובה.


איך מבדילים? כתב תביעה חייב להיות מלווה בטופס "הזמנה לדין", עליו מופיע בפירוש מספר ההליך, בית-המשפט הספציפי אליו הוגשה התביעה, ומה פרק הזמן הנתון להגשת כתב הגנה. כל עוד לא צורפה לכתב התביעה הזמנה לדין, ככל הנראה שלא מדובר בתביעה; או לכל הפחות, לא מדובר בתביעה שהומצאה כדין.


אם הוגשה כנגדך תביעה ולא יוגש מטעמך כתב הגנה בתוך הזמן הנקוב, ניתן לבקש (וגם לקבל) פסק-דין בהיעדר הגנה על מלוא הסכום הנתבע. כלומר גם אם הוגשה כנגדך תביעת סרק גמורה, בדרישה לפיצוי מופרז ומופרך, לו לא יוגש כתב הגנה קיים סיכון של ממש שהתביעה תתקבל במלואה (!) מדובר כמובן בתוצאה בלתי-רצויה בעליל. 


בשונה מכתב תביעה, מכתב התראה מנוסח בדרך כלל על-גבי נייר מכתבים של משרד עורכי-דין, וכתוב בצורה שפונה ישירות אליך או אלייך, ולא אל בית-המשפט. כפי שכבר נאמר, אין חובה בדין להשיב למכתב התראה. אך למרות זאת, לעיתים מכתב התראה הוא הזמנה לפשרה; ולעיתים – בכמות בלתי-מבוטלת של מקרים – נכון (גם אם רק מבחינה טקטית) להתייחס אל מכתב ההתראה ברצינות גמורה, במטרה להימנע מניהול הליכים משפטיים יקרים ומפרכים. בכל מקרה, מומלץ לפנות לעורך-דין העוסק בתחום כדי להבין את הסיטואציה בצורה חד-משמעית.


2. התנהגות: חשוב מאוד לא להיגרר לצעדים פזיזים; לא לפנות אל הצד השני, לא לפרסם דברים נוספים ובטח שלא לטמון את הראש בחול ולהתעלם. חשוב ביותר להבין כי התנהגותך מרגע פתיחת ההליך המשפטי תשפיע על כל ניהול ההליך, החל מסיכויי התביעה ועד לסכומי הפיצוי.

 
דוגמא? למשל: לפי סעיף 19 לחוק איסור לשון הרע, התנצלות עשויה להקל בפסיקת הפיצוי; אך באותה נשימה התנצלות עלולה להיות הודאה במעשה שלא עשית. לכן, אין תשובה חד-משמעית שנכונה לכל מקרה. דוגמה נוספת להתנהלות פזיזה ובלתי-אחראית, היא פנייה אל הצד שכנגד או אל גורמים קשורים אליו. מדוע? מה הסכנה? כיום, כידוע, חלק ניכר מן השיחות מוקלטות ומתועדות. לכן, כל עוד לא ברור לך לגמרי מה הדבר הנכון להגיד, כל התבטאות עלולה להצטייר כהודאה במעשה, או כהודאה בכוונה לפגוע, ובתוך-כך לפגום בניהול ההליך בצורה מיטבית בהמשך.


3. בחירת ייצוג: לו נתבעת, אין להקל ראש בבחירת הייצוג. לא פעם תביעות מוגשות על סכומי עתק של מאות אלפי שקלים (ולעיתים גם מיליונים). בחירת ייצוג בצורה אחראית, נבונה ומושכלת עשויה להקטין את החשיפה המשפטית באופן משמעותי. אך חשוב מזה, ייצוג איכותי עשוי לפזר את הערפל במהירות, ולהסביר לך באמת מה הסיכון הראלי עמו יש להתמודד. לכן, חשוב להתמקד בעורך-דין שעוסק בדיני לשון הרע מידי יום; חשוב לקרוא על עורכי-הדין, ולהתרשם באופן ישיר (כמה שניתן) מהישגיהם ומניסיונם האמיתי בתחום. וחשוב לא פחות – אם לא יותר – לאתר עורך-דין שהכימיה עמו טובה ונעימה; שנוח ובטוח להפקיד בידיו סכסוך אמוציונלי דוגמת הסכסוכים המאפיינים את ההליכים לפי חוק איסור לשון הרע.


חשוב לזכור: הליכים לפי חוק איסור לשון הרע עשויים להתארך לכדי תקופות משמעותיות; ובחירתך בעורך-דין כזה או אחר תלווה אותך לאורך כל הדרך. 


משרד עורכי דין בן קרפל ושות', עוסק בייצוג נתבעים ותובעים לפי חוק איסור לשון הרע. דיני לשון הרע והגנת הפרטיות הם תחומי העיסוק המרכזיים – עד כדי בלעדיים – של המשרד וההצלחות מדברות בעד עצמן.


כתב הגנה לשון הרע - המדריך השלם לנתבע
אודות הכותבים
בן ואדם קרפל
בן ואדם קרפל

עורך-דין בן קרפל מייסד המשרד ונמנה על עורכי-הדין הבולטים והמוצלחים בדיני לשון הרע והגנת הפרטיות. מעל לכל בן הוא ליטיגטור שחי באולמות בתי-המשפט ונושם את הייצוג המשפטי בשדה האזרחי;

הישגיו המרשימים בניהול מאות משברים ותיקי לשון הרע בפני כלל הערכאות המשפטיות  - הולכים פניו. עורך הדין אדם קרפל, שותף במשרד ומעורכי הדין הבולטים בדיני לשון הרע והגנת הפרטיות בישראל. אדם מייצג בכל הערכאות, מנהל משאים-וומתנים, מלווה את לקוחות המשרד ומצוי בקשרים ייחודיים עם משפיעני רשת ואנשי מפתח בשוק התקשורת המודרני

מאמרים אחרונים
כל הזכויות שמורות ©
צור קשר
שלח