close window

עורך דין הוצאת דיבה

עורך הוצאת דיבה הוא מי שעיקר עיסוקו בייצוג תובעים ונתבעים בתביעות דיבה, כמו גם ייעוץ טרם הגשת תביעה, ניסוח מכתבי התראה וניהול משאיים ומתנים בקשר עם תביעות אלו. 


מאז התפתחות הרשתות החברתיות ובפרט כשהפכו הטלפונים החכמים לכלי באמצעותו ניתן להפיץ כל ביטוי לאין ספור בני אדם בלחיצת כפתור, הגשת תביעת דיבה הפכה עניין שגרתי. בפועל, מוגשות למעלה מ- 1000 תביעות דיבה בכל שנה ויש להניח שאלפי סכסוכי לשון הרע ודיבה נפתרים במסגרת משא ומתן לפני שמוגשת תביעה. 




משרד עורכי הדין בן קרפל ושות', ממשרדי הבוטיק הידועים והמובילים בתחום דיני לשון הרע והגנת הפרטיות ומדורג בין המשרדים הידועים בדיני לשון הרע, במסגרת הדירוגים היוקרתיים Dun’s 100 ו - BDI. למשרד הצלחות מוכחות בניהול תביעות לשון הרע והגנת הפרטיות. בנוסף, עוסק המשרד בניהול משברים תקשורתיים מורכבים ובניהול סכסוכים שמקורם במרחב האינטרנטי. משרדנו מייצג תובעים ונתבעים בתביעות לשון הרע.






מה ההבדל בין הוצאת דיבה לבין לשון הרע? תלוי את מי שאולים


לפי המשפט העברי וההלכה, ישנו הבדל בין שני המונחים ("לשון הרע" מתייחס לכל ביטוי שעלול לפגוע בזולת, בין אם אמת ובין אם שקר, ו"הוצאת דיבה" עוסק בביטויים שעלולים לפגוע, עולים כדי לשון הרע ותוכנם שקרי בלבד). 


עם זאת, לפי החוק הישראלי אין הבדל בין השניים. בפירוש. לשון הרע לפי סעיף 1 לחוק, הוא כל דבר שפרסומו עלול לפגוע בשם הטוב של נושא הפרסום, להשפיל אדם או עסק, להפוך אותו נלעג או מושא לבוז או לשנאה, להכפיש בקשר עם התנהגויות או תוכנות המיוחסות לו, לפגוע במשרה, בהכנסה, במקצוע, או לבזות ולהשפיל על רקע גזעני, נטייה מינית, גיל, מוגבלות וכיוצ"ב. 


מעניין לציין כי צמד המילים הוצאת דיבה כלל אינו מופיע בחוק הישראלי. למיטיבי לכת, המקומות היחידים בהם מופיעה המילה דיבה בחוק, הם בסעיף 26 לחוק איסור לשון הרע (המבטל את המילים "דיבה אחרת" בפקודת העיתונות), בתקנות גלי צה"ל (תנאים לשידור תשדירים), ובכללי מועצת תאגיד השידור הישראלי (בעניין דומה). באלו, המילה דיבה מוצמדת  ל"השמצה", מבלי שיש משמעות עצמאית.


מתי נכון לפנות לעורך דין הוצאת דיבה?


לטעמנו, אם יש ספק, אין ספק. אם עולה ההתלבטות האם להתייעץ עם עורך דין  הוצאת דיבה מומחה לתחום המורכב והחשוב, נכון להתייעץ מיד. עצה טובה יכולה לחסוך סכומי כסף משמעותיים, והרבה כאב  לב ועוגמת נפש. מדוע? 

כל אדם שנפגע מפרסום הוצאת דיבה, זכאי לתבוע פיצוי ללא הוכחת נזק עד סך כ-159,000 ₪ (לאחר הצמדה למדד, ובכפוף ליכולת להוכיח כוונה לפגוע, בהיעדר הוכחת כוונה, ניתן לתבוע את מחצית הסכום). למידע נוסף קראו את המדריך בנושא - תביעת דיבה

 

הידיעה שזה מצב הדברים, יחד עם העובדה שבאמת מופצים בכל יום פרסומי דיבה ולשון הרע חמורים ופוגעניים שיכולים להרוס חיים של בני אדם, גורמת לכך שתביעות לשון הרע מוגשות בקלות יחסית. ברגע שמוגשת כנגדך תביעת דיבה, אם אין בכוונתך לשלם את סכום התביעה (או לנהל משא ומתן כשחרב מעל צווארך), חובה להתגונן (אחרת יכול להינתן פסק דין בהיעדר הגנה על מלוא הסכום). ובהתאם, חובה להגיש כתב הגנה, ולהתכונן לניהול הליך משפטי. אלו פעולות שעלותן, בוודאי כשמדובר בעורך דין מומחה לתביעות דיבה, משמעותית. 


לכן, ברגע שעולה חשש שמא תביעת דיבה על הפרק או עלולה להיות על הפרק, בין אם נפגעתם מהוצאת דיבה ובין אם יש מי שסבור שפרסמתם בגנותו דיבה, הצעד החכם ביותר הוא להיוועץ עם עורך דין הוצאת דיבה שזהו תחום עיסוקו, שניהל ומנהל מאות תביעות דומות, מכיר את בתי המשפט ואת דרך מחשבתם, יכול לסייע לכם לפתור במהירות וביעילות את הסכסוך לפני שיגיע לבית המשפט. כך למשל, יתכן ומדובר במקרה שחשוב לשלוח מכתב לצד השני. להרחבה בנושא קראו על - מכתב התראה בתביעות לשון הרע




מדוע ניתן לתבוע פיצוי ללא הוכחת נזק? האם כל מי שנפגע מהוצאת דיבה יקבל את מקסימום הסכום?


הסיבה המשפטית המרכזית שהביאה את המחוקק לאפשר לתבוע פיצוי ללא הוכחת נזק (דבר חריג, בוודאי בעולם דיני הנזיקין) קשורה בקושי המובנה שבהוכחת הנזק שנגרם בפועל כתוצאה מפגיעה בשם הטוב. בנוסף, לפי סעיף 2 לפקודת הנזיקין, הגדרת "נזק" כוללת גם פגיעה בשם הטוב. כך שמלכתחילה, נקודת המוצא היא שפגיעה בשם הטוב גורמת נזק; והשאלה מה פוטנציאל הנזק בפועל, היא בין השאלות המרכזיות שבתי המשפט בוחנים כאשר קובעים את סכום הפיצוי שנכון לפסוק ללא הוכחת נזק, בין 0 ₪ לבין מקסימום הסכום (159,000 ₪). להרחבה בנושא קראו על - תביעת דיבה פיצוי ללא הוכחת נזק.


כמובן שישנן סיבות נוספות, ריאליסטיות וארציות יותר, שקשורות במצב הדברים בארץ ישראל סביב שנת 1998 (השנה בה תוקן חוק איסור לשון הרע כך שניתן לתבוע פיצוי ללא הוכחת נזק), ומערכות היחסים המורכבות בין השלטון על זרועותיו לבין גופי התקשורת השונים. 


חשוב לדעת כי הסכום המשמעותי 159,000 ₪ (יש שאינם מעודכנים וסבורים שמדובר ב-140,000 ₪), אינו סכום קבוע. מדובר בתקרת הסכום שבית המשפט מוסמך לפסוק מבלי שהתובע הוכיח את שיעור הנזק שנגרם לו. כלומר, גם אם פורסמה לשון הרע,  ונקבע כי לנתבע אין הגנה, בית המשפט לא חייב לפסוק סכום כלשהו, אלא הוא רשאי לפסוק בין 0 ₪ לבין 159,000 ₪. וזה, ביחס לכל פרסום בנפרד, וללא הוכחת נזק. 


עוד חשוב לדעת כי ניתן לתבוע, ולקבל, סכומים משמעותיים בהרבה בגין פרסום לשון הרע יחיד. אך בעבור זה, יש צורך להוכיח נזק. הוכחת נזק היא מלאכה מורכבת, אך עורך דין הוצאת דיבה מנוסה ומיומן, ידע לספר לך למשל על פסק הדין בעניין שרנסקי (שם נפסקו למעלה מ-500,000 ₪ בגין פרסום ספר דיבתי), ולהבהיר שהוכחת נזק אינה מחייבת להוכיח נזק כספי, אלא האפשרויות מגוונות בהרבה. 


עורך דין הוצאת דיבה לטובת הגשת תביעה


לעיתים ניתן לטעות ולחשוב שהגשת תביעת לשון הרע והוצאת דיבה היא משימה פשוטה שכל עורך דין יכול לבצע היטב. לטעמנו מדובר בטעות. 


הערך המוסף של עורך דין מומחה, מיומן ומנוסה בתחום, מתחיל כבר בשלב איסוף החומר. שלב שנוהגים לזלזל בו, אך הוא חשוב בצורה בלתי רגילה להמשך ניהול ההליך. והתנהלות לא מקצועית בשלב איסוף החומר יכולה להזיק לך באופן שלא ניתן יהיה לתקן בעתיד. ישנם חומרים שאם לא ייאספו ויתועדו בתחילת ההתנהלות, לא ניתן יהיה לאסוף ולתעד בהמשך (למשל, כתובות URL של פרופילים ברשתות החברתיות, שעלולים להימחק בן רגע; וזו רק דוגמה קטנה). 


מעבר לזה, עורך דין מיומן ורציני, ידע לנסח את כתב התביעה באופן שמקיים את ההלכות שנפסקו בבית המשפט העליון. חשוב לדעת כי ישנם כללים נוקשים ביותר לניסוח כתבי טענות בתביעות לשון הרע; כללים שונים בתכלית מהרגיל, וסביר מאוד שמי שאינו עוסק יום יום בתביעות דיבה לא יכירם. חריגה מהכללים, בנסיבות מסוימות, יכולה להביא לסילוק התביעה על הסף (בכלל מבלי לדון בה). 


בנוסף, עורך דין הוצאת דיבה מוכרח להכיר את הפסיקה הרלוונטית בנוגע לסכומי הפיצוי (וחשוב לדעת שמקרים דומים, לאו דווקא משליכים זה על זה בתביעות לשון הרע). רק כך ניתן לבחור סכום תביעה נכון; שיהיה גבוה דיו כדי להשיג את מטרות התביעה, אך לא מופרז (באופן שעלול לפגוע בך בסופו של דבר). 


וכל זה, רק בנוגע לשלב המוקדם ביותר של איסוף חומרים וניסוח כתב תביעה. בפועל, בתביעות לשון הרע והוצאת דיבה, לעורך דין שזה תחום עיסוקו האמיתי ערך מוסף משמעותי; בוודאי בשלבים המאוחרים של ההתדיינות, בדיונים פרונטאליים, חקירות עדים וסיכום טענות. קל מאוד לבדוק באמצעות חיפוש פשוט ברשת, מה תחום עיסוקו האמיתי והמוכח של עורך הדין שניצב מולך. ומומלץ לעשות זאת. 


עורך דין הוצאת דיבה לטובת התגוננות מפני תביעה שהוגשה כנגדך


יש החושבים אחרת (וטועים), אך חוק איסור לשון הרע אינו חוק חד צדדי; לא מדובר בחוק שנוגע לקנוס את מי שפרסם לשון הרע, מדובר בחוק שתפקידו לאזן בין הזכות לחופש ביטוי לבין הזכות לשם טוב. החוק מאפשר לשמור על השם הטוב גם במחיר של פגיעה בחופש הביטוי. אך באותה נשימה, מאפשר לפגוע בשם הטוב כדי להבטיח את הזכות לחופש ביטוי. כיצד?


בחוק איסור  לשון הרע שורה ארוכה של הגנות אפשריות מפני טענה לפרסום לשון הרע; החל בטענה לפיה תוכן הפרסום כלל לא עולה כדי "לשון הרע", לפי המבחן האובייקטיבי שנקבע בפסיקה (וממשיך להתחדד כל העת בפסיקה), ועד טענות ל"פרסומים מותרים" לפי סעיף 13 לחוק, טענה ל"אמת הפרסום" לפי סעיף 14 לחוק, וטענות לפרסומים בתום לב לפי סעיף 15  לחוק, על תתי סעיפיו. 


טענות ההגנה הן הביטוי לאיזון בין חופש הביטוי לבין הזכות לשם טוב; הן דרכו של המחוקק להגן על הזכות לחופש ביטוי. עם זאת, במסגרת האיזון בין הזכויות, נקבע כי מי שצריך להוכיח את טענות ההגנה, הוא הנתבע. כלומר, מי שהגיש תביעת לשון הרע לא צריך להוכיח (למשל) שהפרסומים שהופצו שקריים. הפוך. מי שהוגשה נגדו התביעה, צריך להוכיח שתוכן הפרסומים אמת. וכך גם בנוגע ליתר טענות ההגנה. 


כלומר, אם הוגשה כנגדך תביעת לשון הרע, לא מדובר בסוף פסוק. כלל לא. אך המלאכה בדרך לדחיית התביעה מורכבת; ומי שאינו מבין זאת, ככל הנראה אינו מבין את הוראות חוק איסור לשון הרע. סביב כל טענת הגנה ישנם עשרות ומאות פסקי דין שצריך להכיר; והמילים, כפשוטן, כפי שהן מופיעות בחוק, לא תמיד מספרות את הסיפור במלואו. 


מעבר לזה, בעבור מי שהוגשה כנגדו תביעת לשון הרע, כל צעד חשוב מהרגע הראשון. ישנם כללים בנוגע להתנהגות נתבע לפי חוק איסור לשון הרע, אחרי הגשת התביעה. ישנן התנהגויות של נתבע שלפי הפסיקה חייבות להביא להחמרה בפסיקת הפיצויים, וישנן התנהגויות שעשויות להביא להקלה  משמעותית. לכל התנהגות יתרונות וחסרונות. למשל, התנצלות עשויה להקל בפסיקת הפיצוי; אך באותה נשימה גם יש בה לקיחת אחריות ומעין "הודאה באשמה". כך שבחירה לא מחושבת ולא נכונה בפעולה כזו או אחרת, עלולה להזיק מאוד. ואין סיבה שכך יהיה. שכן עורך דין הוצאת דיבה שייצג נתבעים רבים – כמו גם תובעים – ידע לקחת את ההגה לידיו, ולנהל אסטרטגיה מחושבת ומתוכננת לרמת הפסיק. 

 

ייעוץ עם עורך דין הוצאת דיבה ולשון הרע


עולם דיני לשון הרע והוצאת דיבה עבר, ועדיין עובד, תהפוכות. המשפט רודף (או לפחות מנסה לרדוף) אחרי ההתפתחויות הטכנולוגיות, וההלכות שיוצאות תחת ידי בית המשפט העליון ממש משנות את הדין. 


מעטים המשרדים במדינת ישראל שתחום עיסוקם המרכזי והעיקרי הוא דיני לשון הרע והוצאת דיבה המעודכנים בכל חידוש, ומכירים כל פינה בחוק. מאגרי הפסיקה פתוחים (ברובם), וחברות הדירוג הבינלאומיות מפרסמות מידי שנה את הדירוגים היוקרתיים dun's 100 ו-BDI code שמאפשרים לקבל מושג על המשדרים המובילים בתחום. 


משרדי עורכי דין מובילים בתחום ידעו להעניק לך את הביטחון הדרוש מהרגע הראשון, לנתח את הסיטואציה בצורה מהימנה ורצינית, להסביר את מערכת הסיכונים והסיכויים שנוצרה, ולהציע מגוון אפשרויות לפעולה. שכן במרבית המקרים יש יותר מאפשרות אחת כדי להתמודד עם סיטואציה הקשורה בתביעת דיבה, והחוכמה היא להתאים את האסטרטגיה לנתונים האישיים שלך; לרצונות שלך, ליכולות שלך, וכמובן לצדקת הטענות שלך מבחינה משפטית. 


לעורכי הדין המובילים בארץ בדיני לשון הרע ודיבה, מיומנויות ייחודיות, ידע וניסיון שאין להם תחליף. ולעיתים תביעות לשון הרע נראות פשוטות. אך הניסיון מלמד בפירוש ניהול לא נכון עלול להוביל לתסבוכות דרמטיות שיוצאות, בקלות ובצורה משמעותית, מעולם המשפט אל כלל תחומי החיים. 


צוות עורכי הדין במשרד עורכי דין בן קרפל ושות', בקיאים בכל פסיק ומכירים כל פינה בקשר עם תביעות לשון הרע והוצאת דיבה. עורכי הדין קרפל מנוסים במיוחד בייצוג תובעים ונתבעים לפי חוק איסור לשון הרע, והצלחותיהם מדברות בעד עצמן. במשרד בן קרפל ושות' הקפדה על תכנון אסטרטגיה וניהול סיכונים, אוריינטציה אקדמית, מצוינות, יכולת להפעיל בעלי מקצוע משלימים וחתירה לניצחון לטובת הלקוח, בכל מחיר.  





עורך דין הוצאת דיבה
אודות הכותבים
בן ואדם קרפל
בן ואדם קרפל

עורך-דין בן קרפל מייסד המשרד ונמנה על עורכי-הדין הבולטים והמוצלחים בדיני לשון הרע והגנת הפרטיות. מעל לכל בן הוא ליטיגטור שחי באולמות בתי-המשפט ונושם את הייצוג המשפטי בשדה האזרחי;

הישגיו המרשימים בניהול מאות משברים ותיקי לשון הרע בפני כלל הערכאות המשפטיות  - הולכים פניו. עורך הדין אדם קרפל, שותף במשרד ומעורכי הדין הבולטים בדיני לשון הרע והגנת הפרטיות בישראל. אדם מייצג בכל הערכאות, מנהל משאים-וומתנים, מלווה את לקוחות המשרד ומצוי בקשרים ייחודיים עם משפיעני רשת ואנשי מפתח בשוק התקשורת המודרני

מאמרים אחרונים
כל הזכויות שמורות ©
צור קשר
שלח