close window

מכתב התראה לפני תביעת לשון הרע


מכתב התראה בלשון הרע מאפשר למי שנפגע מפרסום דיבה פתרון מהיר ויעיל; יכול להביא להסרת הפרסום הפוגעני, התנצלות וקבלת פיצוי כספי מבלי להגיש תביעה. מדובר בכלי חשוב בארסנל הכלים להתמודדות עם לשון הרע. לכן חשוב להכיר את מאפייניו, החסרונות והיתרונות שבשימוש בו.


האם יש לך זכות להגיש תביעת לשון הרע?

שני תנאים להגשת תביעת לשון הרע: (א) פורסם דבר-מה בפומבי ("פרסום" לפי סעיף 2, הוא כל הפצת ביטוי לאדם נוסף מלבדך); (ב) מה שפורסם עלול לפגוע בשם הטוב שלך (בין אם באמצעות התבטאויות משפילות, בין אם באמצעות ייחוס מעשים ותכונות שעלולים לפגוע, בין אם באמצעות אמירות גזעניות, ובין אם באמצעות אמירות שעלולות לפגוע בעסקך). למידע נוסף על התנאים להגשת תביעה קראו את המדריך בנושא - תביעת לשון הרע


לפי סעיף 7א' לחוק, מי שמתקיימים בעניינו התנאים הללו, זכאי להגיש תביעה ולדרוש פיצוי ללא הוכחת נזק עד סך כ-160,000 ₪ (אם יש אפשרות להוכיח כוונה לפגוע; אם לא, עד כ-80,000 ₪).  




משרד עורכי הדין בן קרפל ושות', ממשרדי הבוטיק הידועים והמובילים בתחום דיני לשון הרע והגנת הפרטיות ומדורג בין המשרדים הידועים בדיני לשון הרע, במסגרת הדירוגים היוקרתיים Dun’s 100 ו - BDI. למשרד הצלחות מוכחות בניהול תביעות לשון הרע והגנת הפרטיות. בנוסף, עוסק המשרד בניהול משברים תקשורתיים מורכבים ובניהול סכסוכים שמקורם במרחב האינטרנטי. משרדנו מייצג תובעים ונתבעים בתביעות לשון הרע.







ניתן להגיש תביעה; אך האם כדאי? והאם חובה לשלוח מכתב התראה לפני הגשת תביעה?

נתחיל מהסוף: אין חובה לשלוח מכתב התראה לפי תביעה. אך לטעמנו, במקרים רבים מדובר במהלך נכון וחכם (ישנם מקרים בהם מדובר בטעות חמורה, ועל כך בסוף מאמר קצר זה). 


והאם כדאי להגיש תביעה או לשלוח מכתב התראה? מכתב התראה יאפשר לך להבהיר לצד השני כי אין לך כוונה להניח לעניין. כך, מכתב מאפשר להסביר לצד השני כי הוא ביצע עוולה לפי חוק איסור לשון הרע, וניתן להגיש כנגדו תביעה.


לצד זאת, ניתן להציב דרישות מטעמך כדי להימנע מהגשת תביעה (והדרישות יכולות להיות מגוונות, רחבות ולעיתים גם מועילות מכפי שניתן לדרוש בבית המשפט). בהתאם, מכתב שמטבע הדברים העלויות הכרוכות בשליחתו נמוכות מעלויות ניהול הליך משפטי, יכול לסיים סכסוך לשון הרע בהשקעה מינימלית של משאבים. לכן, כנקודת מוצא, נכון לבחון את השימוש במכתב התראה. 




החשיבות בשליחת במכתב לפני תביעת לשון הרע:

למכתב התראה יתרונות פרקטיים. נמנה שלושה: 

(א) יעילות וודאות. על היעילות הרחבנו. אך נכון להסביר כי מעבר להשקעת משאבים כספיים, ניהול הליך משפטי עלול להתארך לכדי זמן רב; ומי שאינו מנוסה בניהול הליכים משפטיים, ספק אם יהנה מהתהליך. בנוסף, מכתב התראה – שמוביל לפשרה ולהסכם – מסיים את העניין ומעניק וודאות. וכפי שבוודאי שמעת, גם אם המקרה הספציפי שלך חמור, אין וודאות בנוגע לתוצאה בבית המשפט. 

(ב) כניסה לזירת המשא מתן: פעמים רבות מכתב התראה הוא תחילתו של משא ומתן בין הצדדים. ובמשא-ומתן ניתן ללמוד ולהרוויח המון; בתנאי שהאחראי על ניהול המשא-ומתן יודע היטב את העבודה. 

(ג) הענקת אפשרות לתקן את העוול: החוק מכיל מעין "הנחיות" לבתי המשפט, אשר מאפשרות להקל בפסיקת פיצויים במקרים מסוימים. אחד המקרים – כשמפרסם לשון הרע התנצל. לכן, אם מכתב ההתראה כולל דרישה לפרסם התנצלות או תיקון, והמפרסם מסרב, ניתן לשלול מראש אפשרות להקלה בפסיקת הפיצוי לפי הוראה זו. ובנוסף, למרות  שאין חובה לשלוח  מכתב, כשתובעת או תובע לפי חוק איסור לשון הרע מגישים תביעה לאחר מיצו כל אפשרות אחרת, יש בזה יתרון; גם אם לא באופן רשמי. 

מתי לא נכון לשלוח מכתב התראה לפי תביעה? ומתי זו תהיה טעות שלא ניתן לתקן? 


ישנם מקרים בהם לא נכון לשלוח מכתב התראה. למשל: כאשר כבר נשלח מכתב התראה בעבר. במקרה כזה, סביר להניח שהתראה נוספת לא תועיל (אלא במקרים יחודים) וחבל על בזבוז הזמן, הכסף, והפגיעה בתדמית מול הצד השני.
דוגמה נוספת: כשמפרסם הדיבה ידוע כאדם לא יציב שעלול לבצע פעולות שתפגענה בשמך הטוב יותר מכפי שפגע הפרסום המקורי. במקרים כאלה, נכון להיוועץ בעורך דין שבקיא בתחום כמובן, ולבקש לשמוע מספר אפשרויות לטיפול בסיטואציה. 

ישנם גם מקרים בהם מיותר לכאורה לשלוח מכתב. למשל: כשמדובר בסכסוך נוסף, מיני רבים, בין אותם צדדים. במקרים כאלו, לטעמנו, חשוב להיוועץ בעורך דין בקיא בתחום לפני קבלת החלטה, שכן לעיתים דווקא מכתב, בזירה עמוסת סכסוכים, יכול לפתוח את הפתח לזירת המשא ומתן, ולקדם פתרון הוליסטי לסכסוך כולו. וישנם מקרים בהם טעות חמורה לשלוח מכתב התראה.

למשל: כשמעורבים בסכסוך פרופילים פיקטיביים או יישויות פיקטיביות אחרות. מדוע? מכתב התראה, בנסיבות כאלו, עלול לגרום למי שמפעיל את היישויות הפיקטיביות "להוריד פרופיל", לטשטש עקבות, ולעבור לעבוד בצורה זהירה יותר ובחתימה נמוכה. אך כידוע, טיפול בפרופילים פיקטיביים זו תורה שלמה. ומומלץ בחום לא לנקוט שום פעולה בקשר עם פרופילים פיקטיביים, לפני קבלת ייעוץ פרטני. כל פעולה עלולה לגרום יותר נזק מתועלת.  

מי כותב מכתב התראה?

כעיקרון, כל אחד רשאי לכתוב מכתב כזה בעצמו. וכל עורך דין (לא חשוב מה תחום עיסוקו) רשאי לכתוב מכתב בשם לקוח. אך כפי שהראינו בקצרה, למכתב התראה לפני תביעת לשון הרע יש מאפיינים ייחודיים. כך שהידע, הניסיון והמוניטין של כותב מכתב ההתראה, עשויים לעשות את ההבדל. ודווקא משום שכל אחד יכול לכתוב מכתב התראה וכל עורך דין יכול להציג את עצמו כ"מומחה" בתביעות לשון הרע, חשוב לבדוק היטב מי יכתוב בעבורך את מכתב ההתראה. 

מעבר למה שהוסבר, ישנן טעויות דרמטיות וחמורות שאפשר לבצע במסגרת ניסוח מכתב התראה. החל בשטיחת גרסה עובדתית לא מדויקת (שלא לצורך), וכלה בהעלאת טענות שעשויות לשמש את הצד השני בטענותיו כנגדך.

סביר להניח שעורך דין לשון הרע, שזה תחום עיסוקו ובגין הצלחותיו הוא מוערך ומדורג, ידע לנסח מכתב התראה חכם, ענייני ומועיל. כשמדובר בעורך דין שכתב כבר מאות ואלפי מכתבי התראה ותשובה במסגרת עיסוקו, סביר שיעשה כן מצוין וידע לנסח בחכמה דרישות שבאמת תתרומנה לך. ואם מדובר בעורך דין ששמו והמוניטין המקצועי שלו הולכים לפניו, בוודאי שהדבר עשוי להועיל (ובטח שלא להזיק).  למידע נוסף קראו על תפקידו של - עורך דין לשון הרע

לסיכום

כל סכסוך לשון הרע הוא עולם ומלואו. והרגע בו הבנת שככל הנראה נכון להתייעץ עם עורך דין בנוגע למקרה הספציפי שלך, הוא רגע לא פשוט; ועם זאת, רגע מכונן וחשוב. חשוב לזכור שהסכסוך הספציפי שמעסיק אותך יכול להסתעף בצורה שקשה לך לצפות, ולהגיע למקומות קיצוניים ולא רצויים. וזאת, הן בגין בחירה שגויה לשלוח מכתב התראה, והן בגין בחירה שגויה שלא לשלוח מכתב התראה. 

כשבוחרים עורך דין לשם ניסוח מכתב התראה בלשון הרע, המלצתנו היא לנהוג כאילו בוחרים עורך דין לניהול הליך משפטי; תוך שימת דגש על חיבור אישי, מוניטין, יכולות ורבאליות וכושר ניהול משא ומתן. בסופו של דבר, עורך דין לשון הרע מנוסה ומוערך, ידע להסביר את מערך הסיכונים והסיכויים שניצב מולך במהירות יחסית. והיצמדות לעצה חכמה, בנסיבות אלו, עשויה לעשות את ההבדל בין תמונת ניצחון יעילה, לבין בזבוז משאבים אדיר שעלול להסתיים בהפסד צורם. 



מכתב התראה לפני תביעת לשון הרע
אודות הכותבים
בן ואדם קרפל
בן ואדם קרפל

עורך-דין בן קרפל מייסד המשרד ונמנה על עורכי-הדין הבולטים והמוצלחים בדיני לשון הרע והגנת הפרטיות. מעל לכל בן הוא ליטיגטור שחי באולמות בתי-המשפט ונושם את הייצוג המשפטי בשדה האזרחי;

הישגיו המרשימים בניהול מאות משברים ותיקי לשון הרע בפני כלל הערכאות המשפטיות  - הולכים פניו. עורך הדין אדם קרפל, שותף במשרד ומעורכי הדין הבולטים בדיני לשון הרע והגנת הפרטיות בישראל. אדם מייצג בכל הערכאות, מנהל משאים-וומתנים, מלווה את לקוחות המשרד ומצוי בקשרים ייחודיים עם משפיעני רשת ואנשי מפתח בשוק התקשורת המודרני

מאמרים אחרונים
כל הזכויות שמורות ©
צור קשר
שלח